Welke koffiebonen zijn geschikt?

Er zijn een hele hoop verschillende koffiebonen die op zichzelf allemaal uniek zijn. De juiste koffiebonen kunnen jouw koffie net dat stukje extra geven waar je naar op zoek bent. Daarnaast moet je ze ook goed bewaren mocht je de smaak van de koffiebonen goed willen behouden, sommige mensen kiezen ervoor om de bonen zelfs in een theeblik te bewaren.

Het begin van het vinden van de juiste koffiebonen begint met een aantal vragen.

Hoe zet je je koffie?

De eerste vraag die je gelijk moet stellen als het gaat om het kiezen van de juiste koffiebonen is hoe zet je je koffie? Hoe jouw koffiemachine werkt, beïnvloedt de keuze voor het type bonen dat de beste keus is om aan te schaffen. Zo weet je precies welke koffiebonen bestellen

Een espresso machine

De espresso machine kan een halfautomaat zijn dat is er eentje met een portfilter (ook wel piston genoemd). Daarentegen kan een espresso machine ook een volautomaat zijn waarbij de basis voor het zetten van koffie een espresso is. Een espresso is namelijk ook de basis voor een cortado, latte macchiato en een cappuccino en een hoop andere soorten koffie waarbij gestoomde melk wordt toegevoegd. 

De beste koffiebonen voor een espresso machine zijn de dark roast varianten. Dat zijn namelijk donker gebrande koffiebonen die een sterke melange bij zich dragen. Dat zorgt voor een smaakvolle espresso waar je een prachtig laagje melk over kan doen voor je begeerde koffie. 

Een volautomaat

Een volautomaat lijkt erg op dat van een espresso machine zoals boven vermeld. De meeste volautomaten zijn echter ingesteld op een lungo in plaats van een espresso als basis. Een lungo is in principe een espresso waar tijdens het zetten van de koffie wat meer water aan wordt toegevoegd. Zo krijg je uiteindelijk een grote kop krachtige koffie. 

De geschikte soort koffiebonen voor dit type machine zijn de wat minder door gebrande koffiebonen. Denk hierbij aan een light of medium roast. Deze bonen zijn ook zeker goed bruin gebrand, maar tot de eerste kraak om het zo te zeggen. Dat zorgt ervoor dat de koffiebonen en niet een al te bittere smaak krijgen.

Filterkoffie

Natuurlijk heb je ook nog de oude en vertrouwde filterkoffie. Het gewone koffie zetten kan natuurlijk met al voorgemalen koffiebonen. Of je kunt zelf de bonen met de hand malen, okal is dit wel wat lastiger geeft het wel de beste smaak. Voor filterkoffie dat al gemalen is, kun je het beste kiezen voor ook een espresso machine boon. Dus een dark roast.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *